Ga naar de inhoud
Maak direct een afspraak

Looptherapie bij Claudicatio

Wat is looptherapie bij Claudicatio Intermittens (Etalagebenen)?

De eerste keus voor de behandeling bij patiënten met claudicatio intermittens (of etalagebenen) is looptherapie. Door middel van looptherapie kan de pijnvrije loopafstand vergroot worden. Als deze looptherapie onder begeleiding van onze fysiotherapeut wordt uitgevoerd (gesuperviseerde looptherapie), lijken de resultaten aanzienlijk beter.

Actieve levensstijl

Een bijkomend voordeel is dat onze fysiotherapeut ook aandacht kan besteden aan de leefstijlveranderingen die nodig zijn om het risico op verdere problemen te verminderen. Je kunt hierbij denken aan stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve levensstijl.

Het woord looptherapie geeft al aan dat we iets anders bedoelen dan (sportief) wandelen. Met looptherapie bedoelen we lopen in een stevige wandelpas. Het is de bedoeling dat je zeer regelmatig oefent in het lopen van steeds langere afstanden. Voor het beste resultaat van de looptherapie is het van belang dat je minimaal 5 keer per week, maar het liefst dagelijks traint, bij voorkeur drie keer per dag, en dit minimaal 3 tot 6 maanden volhoudt. In het begin krijg je 2 – 3 keer per week begeleiding van onze fysiotherapeut, maar uiteindelijk zal de therapie afgebouwd worden (indien je conditie dit toelaat) en ga je steeds meer zelfstandig trainen. Door telkens door te lopen tot net voor je je maximale loopafstand hebt bereikt, kan je loopafstand vergroot worden.

Onze fysiotherapeut kan je hierbij helpen en zal in eerste instantie jouw bewegingsmogelijkheden met je bespreken en samen met je een persoonlijk en gestructureerd trainingsprogramma samenstellen om zo tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. Voor het behoud van het verkregen resultaat is het zeer belangrijk om een actieve levenstijl te ontwikkelen en te onderhouden.

Naast het verbeteren van je loopafstand zal mede door de begeleiding van onze gekwalificeerde fysiotherapeut je uithoudingsvermogen en looppatroon worden verbeterd, en je mogelijke angst voor inspanning worden overwonnen. Vooral het looppatroon is van belang. Om pijnklachten te omzeilen, gaan veel mensen op een andere geforceerde manier lopen. Onze fysiotherapeut kan je helpen een gezond looppatroon aan te leren.

ClaudicatioNet

Jessica Keizer en Rick Feldhaus zijn lid van het ClaudicatioNet. Het ClaudicatioNet is een landelijk dekkend netwerk waarin gesuperviseerde looptherapie voor patiënten met perifeer arterieel vaatlijden wordt aangeboden door gespecialiseerde oefen- en fysiotherapeuten. Dit houdt in dat er bij ons in de praktijk goede kwaliteit gesuperviseerde looptherapie wordt gegeven. Met ClaudicatioNet is er een landelijk dekkend netwerk gerealiseerd waarin gesuperviseerde looptherapie voor patiënten met perifeer arterieel vaatlijden wordt aangeboden door gespecialiseerde oefen- en fysiotherapeuten. Deelnemen aan ClaudicatioNet betekent voldoen aan kwaliteitseisen om transpartante en hoogwaardige patiëntenzorg te garanderen. Oefen- en fysiotherapeuten die lid worden van ClaudicatioNet worden daarom extra bijgeschoold tot claudicatiotherapeut. Elke claudicatiotherapeut beschikt over een portfolio (een web-based visitekaartje), dat publiekelijk zichtbaar is voor alle patiënten, verwijzers en andere therapeuten.

wwwebsite door Webba