Ga naar de inhoud
Maak direct een afspraak

Alke en Marijke met pensioen

“De druk is er wel af ja, maar gelukkig mag ik hier en daar nog invallen vanwege aanhoudende drukte” vertelt Alke. Marijke vult aan: “Ik doe nog een stukje P&O, maar daar wil ik wel snel van af hoor.” Marijke is aan het eind van 2019 officieel met haar rol als fysiotherapeut gestopt, sinds 1 april dit jaar is Alke met pensioen gegaan. Meer tijd voor elkaar en samen mooie reizen maken – hopelijk in goede gezondheid – is waar ze zich nu op richten. Hun zoon Frank, inmiddels 7 jaar werkzaam binnen de praktijk, heeft de zaak overgenomen.

Het begon allemaal 44 jaar geleden toen het; netafgestudeerde & net-getrouwde stel vanuit Epe de stap maakte om in Emmen een praktijk voor fysiotherapie te beginnen. Aan de Laan van het Kinholt start Alke samen met Wilmink & Visscher om vervolgens begin jaren ’90 te verhuizen naar het centraal gelegen Medisch Centrum Emmerhout aan de Houtweg. In die begin jaren werd er praktijk gedraaid samen met de huisartsen Pol, Mulder, Cleveringa, tandarts Prins en apothekeres Skolnik.

“Fysiotherapie zag er toendertijd anders uit. Zogenaamde fysische therapie in engere zin, elektrotherapie, Ultra Korte Golf-therapie etc. Die vind je niet meer terug in de hedendaagse praktijk” vertelt Alke. “Maar ik was ook de eerste in Emmen met een oefenzaal en huurde een gymnastiekzaal af voor een optimale knierevalidatie, iets wat nu onmisbaar is in elke praktijk.”

De jaren ’90 blijken voortvarend en meerdere succesvolle initiatieven zullen in die jaren starten. Zo vormt Alke samen met arts Dick Grootoonk de eerste medische staf van de BVO Emmen. Wordt er een tak voor arbo- en bedrijfs fysiotherapeutische zorg gestart en met ‘De Gezonde Zaak’ een medisch preventie centrum, die zich onder andere vestigt in ‘De Giraf’.

Marijke maakt in die periode nog geen deel uit van de praktijk. Ze heeft zich rond 1975 gespecialiseerd in bekkentherapie en werkt in de regio Emmen bij praktijken in onder meer Bargeres, Nieuw-Amsterdam en Dalen. Rond 2000 treedt Marijke toe tot de maatschap.

Met oog voor mogelijkheden, nemen Alke en Marijke in 2005 een fysiotherapiepraktijk in Barger-Oosterveld over. In het voormalige Groene Kruis gebouw aan de Barnar zetten Alke en Marijke samen hun werkzaamheden voort, terwijl in Emmerhout de zorg door een team van ervaren collega’s doorgaat. De praktijk groeit gestaag en blijft al die jaren een vertrouwd en professioneel gezicht in de twee wijken.

Dan in 2019, in de herfstdagen van hun carrière besluiten Alke en Marijke nog een volgende stap te maken. Door het pensioen van collegae Visscher en Van Wijk ontstaat er de mogelijkheid om een praktijk te starten in Angelslo. Het blijkt een eindsprint na een lange, succesvolle, 44 jaar durende, fysiotherapie-marathon.

“Al met al hebben we flink aan de weg getimmerd en zijn we volgens mij wel een algemeen begrip geworden in Emmen. Wij stonden altijd voor persoonlijk contact met zorg voor de patiënt” vertelt Marijke. “Ik had nog wel graag een bekkencentrum willen starten, daarmee waren we voorloper geweest in Zuidoost Drenthe, dit is helaas nooit van de grond gekomen” sluit Marijke af en onderstreept daarmee nog altijd te denken in mogelijkheden.

Alke hoopt een moderne en innovatieve praktijk achter te laten. “Ik heb altijd veel plezier en voldoening gehaald uit de behandeling van orthopedische klachten. Maar wij keken verder dan alleen de knieklacht, de patiënt staat centraal.”

De camper staat te wachten! Na 44 jaar focus op de maatschap is het tijd om daar tevreden op terug te kijken en een volgende afslag te nemen.

wwwebsite door Webba