Ga naar de inhoud
Maak direct een afspraak

Gezondheid in de Toekomst: Dementie en Artrose in 2050

In 2050 zal het aantal mensen met chronische ziekten verder toenemen. Vooral dementie en artrose nemen enorm toe. Het aantal mensen met deze ziektes zal bijna verdubbelen, wat deels te maken heeft met onze levensstijl en de vergrijzing van de bevolking. Wat betekent dit voor de zorg in de toekomst, en hoe kan fysiotherapie helpen bij deze aandoeningen?

Aantal Mensen met Dementie Verdubbelt

In 2022 waren er 261.000 mensen met dementie in Nederland, maar dit aantal zal naar verwachting oplopen tot 506.000 in 2050. Dementie komt vooral voor bij ouderen, maar liefst 6% van de mensen met dementie is tussen de 40 en 65 jaar volgens berichtgeving van het RIVM. Dementie heeft grote gevolgen voor het geheugen, de spraak, het vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren en de herkenning van mensen of dingen. Deze ziekte kan het leven van patiënten en hun naasten sterk beïnvloeden.

Hoe kan fysiotherapie helpen bij dementie?
Fysiotherapie kan mensen met dementie helpen om in beweging te blijven en hun dagelijkse activiteiten te behouden. Dit kan onder andere inhouden dat de fysiotherapeut oefeningen biedt voor het (trap)lopen, opstaan en zitten, of het uitvoeren van andere alledaagse taken. Door regelmatig te oefenen, kunnen patiënten hun spierkracht, evenwicht en conditie verbeteren. Fysiotherapie richt zich ook op valpreventie, wat van groot belang is bij dementie, omdat vallen vaak leidt tot verwondingen. Fysiotherapeuten adviseren daarnaast over het gebruik van hulpmiddelen zoals een loophulpmiddel, en geven tips over het kiezen van goede schoenen. De therapie wordt altijd afgestemd op de activiteiten die de patiënt graag wil blijven doen, zodat deze in hun dagelijkse leven zo zelfstandig mogelijk blijven. Dit kan zelfs met de steun van huisgenoten die samen met de patiënt oefenen.

Het Aantal Mensen met Artrose Stijgt Sterk

Artrose is een vorm van reuma die vooral de gewrichten aantast en leidt tot pijn, stijfheid en beperkte bewegingsvrijheid. In 2022 hadden 1,6 miljoen mensen in Nederland last van artrose, maar dit aantal zal naar verwachting stijgen tot 3 miljoen in 2050. Artrose komt veel voor in de knieën, heupen en handen, en kan de kwaliteit van leven aanzienlijk beïnvloeden doordat het pijn veroorzaakt bij beweging en dagelijkse activiteiten zoals lopen, traplopen of opstaan uit een stoel.

Wat kan fysiotherapie doen bij artrose?
Fysiotherapie speelt een belangrijke rol in het beheer van artrose. Als je last hebt van artrose en pijnklachten hebt die je dagelijkse activiteiten belemmeren, kan de fysiotherapeut helpen met gerichte oefeningen. Deze oefeningen zijn erop gericht om de gewrichten soepeler te maken, pijn te verminderen en de spierkracht rondom de gewrichten te versterken. In de eerste sessie bespreek je samen met de fysiotherapeut je klachten en doelen. De fysiotherapeut onderzoekt je gewrichten, test je spierkracht en balans, en kijkt naar welke activiteiten (zoals wandelen, traplopen of opstaan) je moeilijk vindt. Vervolgens wordt er samen een behandelplan opgesteld dat is afgestemd op jouw situatie. De fysiotherapeut helpt je ook om op een veilige manier te bewegen, waardoor je mogelijk een operatie kunt uitstellen of voorkomen. Het doel is om het vertrouwen in je lichaam terug te krijgen en zo zelfstandig mogelijk te blijven functioneren.

Fysiotherapie: Een Belangrijke Ondersteuning

Of het nu gaat om dementie of artrose, fysiotherapie kan een cruciale rol spelen in het verbeteren van de kwaliteit van leven. Bij beide aandoeningen is het belangrijk om in beweging te blijven, zodat je je mobiliteit en zelfstandigheid zo lang mogelijk behoudt. Fysiotherapeuten kunnen je helpen met oefeningen die specifiek gericht zijn op het verbeteren van spierkracht, flexibiliteit, balans en uithoudingsvermogen. Het advies van een fysiotherapeut kan je ook helpen om valpartijen te voorkomen, pijn te verminderen en het dagelijks functioneren te verbeteren.

In de toekomst zal het aantal mensen met dementie en artrose sterk toenemen. Het is daarom belangrijk om nu al na te denken over hoe je gezond kunt blijven en welke rol fysiotherapie kan spelen bij het beheersen van deze aandoeningen. Door tijdig in actie te komen, kun je je gezondheid op de lange termijn beter beheren en je kwaliteit van leven verbeteren.

 

wwwebsite door Webba