Nekklachten kunnen erg vervelend en beperkend zijn. Er zijn veel structuren in de nek die de klachten kunnen veroorzaken, aangezien de nek uit verschillende onderdelen bestaat. Nekpijn komt dan ook vaak voor. Bovendien kunnen de oorzaken uiteenlopend zijn, wat het herstelproces niet altijd even voorspelbaar maakt.
De meest voorkomende nekklachten zijn:
Hoewel nekpijn vaak vanzelf overgaat, kan het beloop zeer divers zijn. Aangezien binnen zeven weken meer dan de helft (51,6%) van de mensen met nekpijn volledig klachtenvrij is, lijkt herstel in veel gevallen mogelijk. Na 52 weken is zelfs 63,4% volledig hersteld. Desondanks zijn er slechts enkele gevallen (4-5%) waarbij mensen hun werk of hobby’s niet meer kunnen uitvoeren als gevolg van de nekklachten.
Het is goed om te weten dat ongeveer 70% van de bevolking ooit te maken krijgt met nekklachten. Op een bepaald moment heeft ongeveer 20,6% van de volwassen Nederlandse bevolking last van nekklachten. Jaarlijks krijgt 14,6% van de bevolking te maken met een nieuwe episode van nekpijn. De meerderheid van deze gevallen betreft milde nekpijn, want 80% van de mensen ervaart slechts lichte klachten. Het percentage mensen dat ernstig beperkt wordt in dagelijkse activiteiten is dan ook minder dan 5%. Bijgevolg is de prevalentie van nekpijn het hoogst in de leeftijdsgroep van 50-59 jaar.
Er zijn diverse factoren die bijdragen aan het ontstaan van nekklachten. De belangrijkste oorzaken zijn:
Indien je langdurig een verkeerde houding aanneemt, kan dit leiden tot stijfheid in de nek, wat weer kan uitstralen naar het hoofd, de schouders of zelfs de armen. Bovendien kunnen klachten zoals pijnscheuten, tintelingen of zelfs een doof gevoel optreden, wat de algehele mobiliteit en het comfort aanzienlijk vermindert.
Nekklachten kunnen uiteenlopende symptomen veroorzaken, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Een veelvoorkomende oorzaak is een verkeerde houding, aangezien steeds meer mensen een zittend beroep hebben waarbij ze vaak niet optimaal zitten. Hierdoor komen nekklachten bij deze groep vaker voor. Het is goed om te weten dat nekklachten zich vaak uiten in stijfheid in de nek, die kan uitstralen naar het hoofd (wat hoofdpijn kan veroorzaken) of naar de schouderbladen.
Daarnaast kan er sprake zijn van uitstraling in de armen, wat zich kan manifesteren als tintelingen, schietende pijn, of een doof gevoel in de arm of hand. Dit komt vaak voor bij mensen met een nekhernia of overbelasting van de spieren. Samenvattend zijn de meest voorkomende symptomen:
Fysiotherapie en manuele therapie kunnen een positieve rol spelen in het herstel van nekklachten. Ten eerste kan de fysiotherapeut voorlichting geven over het klachtenbeeld, zodat je beter begrijpt hoe je met de klachten om kunt gaan. Vervolgens kan oefentherapie helpen om sneller te herstellen en terugkeer van de klachten te voorkomen. Daarbij is gebleken dat oefentherapie effectiever is dan rust, pijnstilling of het gebruik van een nekkraag.
Daarnaast kan manuele therapie, met name een combinatie van manipulatie en mobilisatie, op korte termijn effectief zijn. Kort gezegd helpt manuele therapie de beweeglijkheid van de nek te verbeteren en spierfuncties te bevorderen. In veel gevallen resulteert een combinatie van oefentherapie en manuele therapie in een sneller herstel en een duurzamer resultaat.
Nekklachten komen veel voor en kunnen verschillende oorzaken hebben. De klachten kunnen variëren van milde stijfheid tot ernstige pijn die uitstraalt naar de armen of het hoofd. Aangezien de meeste gevallen van nekpijn vanzelf verbeteren binnen een paar weken, is het belangrijk om te weten hoe je met de klachten omgaat om herstel te bevorderen. Door fysiotherapie en manuele therapie kan het herstelproces effectief ondersteund worden.
Daarom is het raadzaam om bij aanhoudende klachten tijdig hulp te zoeken. Dit kan helpen om de klachten sneller te verlichten en verdere problemen te voorkomen.