Ga naar de inhoud
Maak direct een afspraak

Tenniselleboog

Tenniselleboog is een aandoening die ongeveer twee procent van de bevolking treft. Zowel mannen als vrouwen kunnen er last van krijgen, en het komt even vaak voor bij beide geslachten. In de leeftijdsgroep tussen de 40 en 50 jaar is het percentage zelfs tien procent. Meestal ontstaat een tenniselleboog aan de ‘dominante arm’ (de arm waarmee je schrijft), maar soms is dit juist niet het geval. Iedereen kan een tenniselleboog ontwikkelen.

Wat is een tenniselleboog?

Een tenniselleboog, ook wel bekend als tennisarm, ontstaat door overbelasting van de ‘polsstrekkers’, de pezen die zich aan de buitenkant van de bovenarm hechten. Deze pezen kunnen geïrriteerd raken, soms zelfs vastzitten in de spieren. Bij een golferselleboog is de overbelasting aan de binnenkant van de elleboog. Hoewel de pijn vervelend kan zijn, is de aandoening meestal niet schadelijk op de lange termijn en geneest deze vaak vanzelf.

Oorzaken van een tenniselleboog

De belangrijkste oorzaken van een tenniselleboog zijn:

  • Langdurige overbelasting van de onderarmspieren, die de pols strekken (tenniselleboog) of buigen (golferselleboog).
  • Kortdurende, intense overbelasting van de onderarmspieren, waarbij de klachten snel ontstaan.
  • Herhaalde bewegingen, zoals tennissen, uitwringen van kleding, schroevendraaien of veelvuldig gebruik van een computermuis, kunnen ook de oorzaak zijn van de overbelasting.

Deze herhaalde belasting veroorzaakt beschadigingen aan de pezen, wat leidt tot pijn en irritatie.

Klachten bij een tenniselleboog

De meest voorkomende klacht is pijn aan de buitenzijde van de elleboog, die kan uitstralen naar de onderarmspieren. De pijn verergert vaak bij het tillen van voorwerpen, kracht uitoefenen met de hand of het strekken van de pols met een rechte elleboog. In sommige gevallen kan de pijn naar de pols uitstralen, waardoor het moeilijk wordt om voorwerpen zoals een mes, vork, kopje of pen vast te houden. Ook kan het moeilijk zijn de arm volledig te strekken.

Andere symptomen zijn onder meer:

  • Pijn bij het oppakken van voorwerpen.
  • Klachten tijdens het gebruik van een computermuis.
  • Ochtendstijfheid, die na enige beweging afneemt.
  • Een gezwollen onderarm, met beperkte strekking van de elleboog.

Bij een golferselleboog voel je de pijn aan de binnenzijde van de elleboog, vooral bij het buigen van de arm.

Behandelmethode: Shockwave

Een effectieve behandelmethode bij een tenniselleboog is shockwave therapie. Deze behandeling maakt gebruik van geluidsgolven die met hoge snelheid op het aangedane gebied worden gericht. Het stimuleert het herstel van de pezen en vermindert de pijn. Shockwave therapie kan helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie en het bevorderen van het genezingsproces. Vaak is meerdere sessies nodig om resultaat te zien, maar het kan een waardevolle optie zijn voor mensen die last blijven houden van de klachten.

Conclusie

Hoewel een tenniselleboog vervelend kan zijn, is het vaak een tijdelijke aandoening die met rust en behandeling herstelt. In veel gevallen geneest de aandoening vanzelf, maar als de klachten aanhouden, kan shockwave therapie een effectieve oplossing bieden. Het is belangrijk om overbelasting van de onderarmspieren te vermijden om toekomstige blessures te voorkomen.

wwwebsite door Webba