Triggerpoints

Wat zijn triggerpoints?

Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels. In een normale ruststand is een spiervezel noch uitgerekt, noch samengetrokken. Wanneer er een triggerpoint in de spier zit, dan blijkt dat de spiervezels in de rusttoestand op bepaalde punten meer samengetrokken zijn dan in het omringende gebied. Op deze punten is de spierspanning dus hoger en blijven de spiervezels zelfs in rust samengetrokken.


Hierdoor ontstaat een lokale verdikking, te voelen als een hard bobbeltje of strengetje, met een slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen zich ophopen en vervolgens samenkleven. Triggerpoints kunnen hoofdpijn, pijn in de nek en kaak, pijn in de onderrug, tennisarmen en carpaaltunnel syndromen veroorzaken. Ze kunnen de oorzaak zijn van pijn in gewrichten, zoals de schouder, pols, heup, knie en enkel, die vaak worden aangezien voor artritis, tendinitis, sinusitis, artrose en gevoelloosheid in handen en voeten.

Een onderschat aspect van triggerpoints is dat ze onbeperkt latent aanwezig kunnen zijn en dan geen pijn veroorzaken. Latente triggerpoints kunnen al bij weinig stress of spanning worden geactiveerd. Wanneer er flinke druk op wordt gegeven, kan dit een uitstralende pijn opwekken in de triggerpoint zelf of in een ander deel van het lichaam.

Hoe ontstaan triggerpoints?

Triggerpoints kunnen ontstaan in allerlei situaties waarin spieren op een onprettige manier worden gebruikt. Samengevat kunnen dit de oorzaken zijn:

  • Overbelasting van spieren door het herhaaldelijk uitvoeren van één dezelfde beweging
  • Als spieren langdurig statisch aangespannen worden
  • Als spieren gedurende een langere tijd onbeweeglijk of inactief zijn, dit bevordert het verstijven en verzwakken van spieren
  • Overbelasting van spieren door kortdurende zware inspanning (bijvoorbeeld zwaar tillen, sporten, in de tuin werken)
  • Overbelasting van spieren door een verkeerde houding
  • Stress, dit brengt het lichaam in een verhoogde staat van paraatheid. Dit leidt tot een verhoogde spierspanning waardoor triggerpoints sneller kunnen ontstaan
  • Valpartijen en botsingen
  • Injecties in een spier


De behandeling van triggerpoints

Symptomen die door triggerpoints worden veroorzaakt, komen voor in voorsepbare patronen. De meeste problemen kunnen, samen met zelfmassage van de triggerpoints, in drie tot tien dagen worden verminderd of verdwijnen. Zelfs langdurige chronische klachten kunnen in minder dan anderhalve maand aanzienlijke verbetering te zien geven.

Wat zeggen anderen

Alle ervaringen

Ik was na ongeveer 2,5 maand weer volledig aan het werk en kon ook mijn hobby mountainbiken weer oppakken.

R. van Dijk

Ervaring na meniscusletsel

Na een paar weken zag en merkte ik al resultaat. Nu, na twee jaar niet voluit gesport te hebben, sta ik weer op het veld. Mijn persoonlijke doelstelling (pijnvrij trainen en weer wedstrijden spelen) is behaald.

R. van Klinken

Ervaring na knieklacht